Hoppa till huvudinnehåll

Nu återstår det bara några dagar av år 2023. Ett år som kanske inte går till historien som det bästa för svenskt lantbruk, men med många andra lärdomar.

Året började med ny oro i Ukraina och under hösten kunde vi lägga ännu en konflikt till dagordning, den i Gaza. En värld med nya geopolitiska förutsättningar och risker togs på stort allvar. Hösten 2022, ett halvår tidigare såg det mörkt ut för europeisk energiförsörjning. Nordic Sugar hanterade risken i gott samarbete med oss och det blev inte den undergång eller energibrist många trodde. I början av 2023 kunde vi avsluta kampanjen efter att knappt 300 000 ton svenska sockerbetor processats i Danmark. De första dagarna i mars åkte Ida, Lars Bäckstedt och jag till Danmark för att på årsstämman tacka våra danska kollegor för det goda samarbetet. Kanske är det symptomatiskt för mänskligheten, vi är dåliga på att undvika katastrofer men lika duktiga på att efteråt samla oss och lösa dem.

2023 rullade sedan på och betorna klarade vårens torka bättre än vi först trodde. Med hjälp av sommarregnet såg många fram emot en bra betskörd. Men den 18 november, när explosionen i Örtofta inträffade, såg det helt plötsligt mörkt ut igen. Trots den omfattande skadan på fabriken deklarerade Nordic Sugar snabbt att alla kontrakt gäller och att målsättningen var att sockerbruket skulle starta igen den 11 december.

Visst var det i början många frågetecken och nervositeten var stundtals stor, men en applåd till Nordic Sugar som så snabbt fick igång anläggning efter en så allvarlig olycka. En lika stor applåd till er odlare som agerade snabbt och tog upp mycket betor innan frosten och dessutom lyckades frostskydda dem så väl med tanke på förutsättningarna.

Återigen samlade sig både odlare och leverantörer tillsammans med Nordic Sugar och gjorde det bästa av situationen. Än finns mycket kvar att lösa, men vår ambition är att hantera även dessa utmaningar på bästa möjliga sätt. I dagsläget har vi bra upplägg för betor som riskerar stanna i jorden och överenskommelse där Nordic Sugar tar ansvar för de betor som är lagrade längs fältkant.

När vi ses på stämman i mars kanske någon till och med säger ’det blev ju faktiskt inte så illa trots allt’. Många odlare inklusive mig själv kommer säkert också, tillsammans med Nordic Sugar, konstatera att vi lärt oss något nytt. Säkert kommer vi också prioritera annorlunda i framtiden. Sådant är livet, vi lär oss alltid något av det.

Vår styrka i sockerbranschen är att vi sitter i samma båt och måste därför lösa tingen tillsammans. Det har vi gjort historiskt i många utmanande tider och det kommer vi även denna kampanj. Svensk sockerproduktion är alltid att räkna med!

Så ett stort tack för det gångna året tillsammans och mitt nyårslöfte blir enkelt. Vi kommer att producera världens bästa socker även nästa år och svenska konsumenter kommer att kunna se framemot sitt julgodis gjort på svenskt socker även år 2024… och många år efter det.

Gott Nytt År!

Jacob Bennet