\n

Aktuellt

2024-05-29 09:44

Betodlarna tog emot Landsbygdsministern

Den 28 maj tog Betodlarna emot Landsbygdsminister Peter Kullgren för att prata svensk betodling. Mötet hölls på Gullåkra hos betodlare Stefan Hansson och på försöksgården Ädelholm. Efter besökte på Ädelholm fortsatte vi till Hviderup där Sveriges frö- och oljeväxtodlare, SFO, mötte upp i Rapsmätartävlingen för att prata svensk rapsodling. Betodlarna deltog även under mötet på Hviderup där vi utöver raps pratade om odlarföreningarnas viktiga roll för utvecklingen av våra grödor och svensk växtodling.

Under mötet fick ministern en snabbkurs i betodling och de utmaningar och möjligheter som grödan står inför. Situationen för växtskydd är pressad och dessutom ser vi att risken för nya skadegörare ökar i och med att klimatet förändras. Samtidigt är ett förändrat klimat något som kan gynna nordeuropeisk betodling medan mellan- och sydeuropeisk betodling kan förväntas drabbas hårt.

För att möta utmaningarna behövs en fortsatt stark sortutveckling, där tillgång på nya förädlingstekniker (NGT), t.ex. CRISPR/Cas9, är ett viktigt verktyg. Vi behöver också fortsätta satsa på odlingsutveckling, både för att möta nya odlingsförutsättningar och för att utvärdera nya verktyg.

Under besöket påtalade vi också den regelbörda som ligger på svenska lantbrukare och vikten av att regelverk hänger med utvecklingen så att ny teknik, medel och metoder ska kunna utnyttjas på mest optimalt sätt. Exempel på detta är ny teknik för t.ex. “spot spraying” och bandsprutning med konvetionella sprutor samt användningen av autonoma redskap. Det är exempel på ny teknik som har potential att bidra till en minskad användning av växtskydd med bibehllen produktion, förutsatt att regelverket tillåter optimal användning.

Vi framhöll också en engagerad och kompetent odlarkår och det lyckade samarbetet som svenska betodlare och svensk sockerindustri har kring odlingsutveckling genom NBR, Nordic Beet Research. Den försöks och projektverksamhet som NBR bedriver är mycket uppskattade och väl ansedd både i Sverige och bland europeiska kollegor. Det bidrar till att skördeutvecklingen för sockerbetor är en av de starkaste jämfört med andra grödor. För att detta ska visa sig även i lönsamheten på gårdsnivå krävs att svensk betodling och sockerproduktion kan konkurrera på samma villkor som på andra håll i Europa och välden.

20240528 110427 1
På Ministerbesöket om betodling deltod Jacob Bennet och Ida Lindell, Betodlarna, Louise Holmquist och Rikard Andersson, NBR, Anders Rydén, Nordic Sugar samt Stefan Hansson och Johan Knutsson som odlarrepresentanter.